Tarımsal üretimde, bitkilere zarar veren pek çok hastalık etmeni ve zararlı vardır. Bu zararlılardan korunmak ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kimyasal mücadele yapılmakta yani zirai ilaç kullanılmaktadır. Pestisit adı verilen bu maddeler zararlıları ve hastalık etmenlerini yok eder. Ancak bu ilaçlar belirtilen miktarlardan fazla ya da hasat dönemine yakın ve hasat sırasında kullanıldığında üründe kalır. Bu gıdaların tüketilmesi halinde, zamanla insanların vücudunda birikerek kansere yol açmaktadır. Bu nedenle pestisit analizi çok önemlidir.
Dünya çevre örgütü halâ dünyada kullanılan :
- Yabancı ot ilaçlarının (Herbisit) %60
- Mantar öldürücü ilaçların (Fungusit) %90
- Böcek öldürücü ilaçların (İnsektisit) %30'unun kanser yapıcı madde içerdiğini bildirmiştir.
Bitkisel ürünlerde bir tarım ilacının bulunabileceği en yüksek miktar "maksimum kalıntı düzeyi" (Maximum Residue Limit, MRL) belirlenmiştir. Maksimum kalıntı düzeyinin altındaki miktarlarda insanlar tarafından alındığında o tarım ilacının insan sağlığı açısından zararsız olduğu varsayılmaktadır.
Şu an laboratuvarımızda 800'den fazla etken maddenin analizi yapılmakta ve bu sayının arttırılması için çalışmalar devam etmektedir.
Kalıntı Laboratuvarımızda pestisit analizleri, GC-MSMS ve LC-MSMS gibi ileri teknoloji cihazlar ve uluslararası metotlar kullanılarak yapılmaktadır.